Tégla...

...avagy miből épül a birodalom

Tégla, tégla és tégla mindenhol, ameddig a szem ellát. Mikor otthon valakinek megemlítettem, hogy Londonban élek, az első kérdése az volt, hogy nincs-e tégla undorom. Hányni tudnék a téglától - válaszoltam habozás nélkül.

brickwall-500748_960_720.jpgMielőtt kiköltöztem, életemben nem láttam annyi téglát, mint itt. Az épületek funkciótól függetlenül, hidak, alagutak, támfalak, pincék, járdák, vasúti peronok, minden, de minden téglából van. Esküszöm, nem csodálkoztam volna ha kiderül, hogy a WC csésze is abból van. Ez alól csak azok a környékek a kivételek, ahol a kő áll rendelkezésre az építkezésekhez. Ott akkor kőből van minden, még a lábtörlő is szerintem.

Mikor több, mint tíz évvel ezelőtt az egyetemen Épületszerkezetek Alapjait hallgattam, már akkor is csak megemlítették nekünk a klasszikus kistéglát (12x25x6.5 cm), azzal a megjegyzéssel, hogy felejtsük is el, mert már nem gyártják és egyébként sem felel meg semmilyen előírásnak és mai követelménynek. Nos, hölgyeim és uraim, a brit ipar a mai napig tonnaszámra ontja magából ezeket a kisméretű csodákat és bőszen használják is. De még ha a gyártás teljes leállításra kerülne, akkor is még évtizedekig jelen lenne, mert a téglaanyag - ebben az esetben sajnos - nagy arányban visszanyerhető.

Magával a tégla anyaggal nem lenne gond, de elvárnám, hogy egy olyan helyen, ahol évszázadok óta használják, különböző méretű, formájú, utóbbi időkre jellemzően pedig modernebbnél modernebb és hatékonyabb formákban kerüljön piacra. De nem, az angolok csak ezt a kis vakarcsot gyártják ész nélkül. Valamilyen szinten csodálatra méltó, hogy ennyire híján legyenek bármilyen innovációnak és ötletnek.

834492_c0da254c.jpgMás országokban már szigeteléssel egybe integrált falazóelemeket gyártanak, évről évre új tipusok, méretek és formák jelennek meg, amiknek már olyan hőszigetelő képességük van, hogy pár év múlva télen is légkondi kell majd.

De nem az angoloknál, ahol a házak (kerítések, lépcsők, támfalak, mellvédek, járdák, stb.) is kizárólag ebből a fajta téglából épülnek, kivéve a társasházakat. Azoknak egy részét kívülről azért biztos, ami biztos alapon műtéglával burkolják, hogy meglegyen a hangulat.

A helyzet annyira súlyos, hogy az egyik házépítős műsorban (Grand Design) arra panaszkodott a házépítő illető, hogy a modern falazóelemhez, amiből a házát akarta építeni, Németországból kellett kőműveseket hoznia, mert a környéken senki nem értett a kistégla rakásán kívül máshoz! Fenntartás nélkül elhiszem, mert a mai napig ugyanazt a téglarakási módot és cavity wall technológiát használják, már amikor szökőévenként építenek egy-egy házat.

Utánanéztem a neten és sok nagy falazóelem gyártónak még angol honlapja sincs, gondolom mivel itt nem nagyon rúghatnak labdába, a helyi "Tüzép" telepeken még véletlenül sincs más fajta tégla. Míg más országokban már a modernebbnél modernebb falazóelemek terjednek, itt még mindig szorgalmasan pakolják ezeket a kis nyomoroncokat.

2181270_7b327b1f.jpgA tégla mennyiség azért is szembetűnő, mert itt a külső vakolás nem terjedt el, a tégla szolgáltatja a ház színét és díszítéseit. Ez abból a szempotból meglepő, hogy egy ilyen csapadékos országban különösen indokolt lenne a porózus tégla védelme az időjárás viszontagságaitól. Otthon szabály van rá ha jól emlékszem, hogy 40 cm magas lábazattal rendelkezzen a ház a felcsapó csapadékvíz ellen és az épület körül burkolt perem fusson körbe. Ezzel szemben itt a gaz nő a ház tövében és a nyers téglát veri az eső.

Ezzel szemben változatos módon faragják őket és ahol lehet, a tégla kötési módokkal is variálják a fal egyhangúságát. Lenyűgöző, a mesteremberek milyen formákat és díszeket tudnak létrehozni. Épületek mellett mindenhol visszaköszön, parkokban, gyalogutakon burkolatként, peronok, hidak, támfalak anyagaként.

5385280183_3e9f55d0eb_b.jpgSajnos változatos felhasználási módja sem mentség arra, hogy a mai környezetvédelmi és energetikai követelményeknek egyáltalán nem felel meg. Többek között ezért is szorították ki más országokban a téglát a modern falazóelemek, a cavity wall módszert pedig a modern szigetelőrendszerek.

Az angol házak alacsony környezetvédelmi teljesítményét egy másik posztban vesézem ki.

.

.

.

Ja, 2015-ben majdnem pontosan 2 milliárd darab téglát gyártottak! Ez azt jelenti, hogy ha hosszában egymás mögé pakolnánk őket, akkor 5 ezer kilométer lenne a sor hossza. Csak emlékeztetőül, a London-Budapest távolság 1500 kilométer...

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.