Lakásfelújítás 2.

...avagy bútorozás

Már hónapok, sőt tulajdonképpen már évek óta bútorokat nézegetünk és álmodozunk, hogy milyen lesz berendezni az otthonunkat. Most, hogy kellő közelségbe kerültünk ehhez, inkább megrémít a dolog, mintsem boldogsággal töltene el.

Az angliai bútorokkal két gond van. Az egyik, hogy nem igazán tetszenek, a másik pedig az áruk. Előbbi meglehetősen szubjektív, nem is érdemes róla igazán vitát kezdeményezni, kinek a pap, kinek a papné, ugye. Mivel én elég zsugori vagyok, az áruk még úgy is fizikai fájdalmat okoz, hogy az ottani fizetésekhez képest nem kellene megviselniük, de mégis.

7519916874_c59a0cbf90_b_mod.jpgElképesztő, hogy egy kanapé akár 1000 font is lehet, miközben a háta tulajdonképpen egy tucat odadobált párnából áll, nem kinyitható és nincs benne ágyneműtartó sem. Ha az ember ezekre is igényt tartana, akkor akár az 1500-2000 fontot is karcolhatja az árcédula. Persze van olcsóbb kategória is, de akkor olyan apróságokról, mint élettartam, tartósság, esztétikum, stb. le kell mondani.

Az ágykeret esetében a vásárlás 300-500 fonttól indul, persze ilyenkor nagy valószínűséggel nincs benne ágyneműtartó, esetleg fejrész, nem is túl dekoratívak és kizárólag double méretben (135 cm széles) kaphatóak. Ha felnyithatót, kicsivel nagyobb méretűt és trendibbet szeretne az ember, rögtön az 500-1000 fontos ársávban találja magát. Persze határ a csillagos ég, ha dönthető fej/lábrészű ágyrácsot, masszírozós szivacsot és beépített TV-t szeretne hát igazán nincs akadálya.

Az ágykerettel együtt jár a matrac dilemma, mi párommal a szivacsosat preferáljuk a rugósakkal szemben. Magyarországon kókusz betétes matracunk volt és tíz év után sem lehet rá egy szavunk sem. (Bár most már nem mi használjuk, ugye...) A legolcsóbb matracok 150 fonttól indulnak, de azokon nem lehet minőségi alvást produkálni hosszútávon szerintem. Ha jó minőségű, tartós és ergonomikus matracot keres az ember, az már inkább az 500-600 fontos kategória lesz. Erre rájön a King size felár amivel már 600-700 font körül járunk.

Mint oly sok minden, természetesen a matrac méretek sem egyeznek az európai méretekkel. Nálunk a 90, 100, 140, 160, 180 és 200 cm szélességek a járatos méretek, ezek hossza általában 200 cm. Ezzel szemben a szigetlakók neveket adnak a matrac méreteknek, hogy ne kelljen nap mint nap szembesülni a szomorú valósággal:

  • Small Single = 75x190 cm
  • Single = 90x190 cm
  • Small Double 120x190 cm
  • Double/Queen = 135x190 cm
  • King = 150x200 cm
  • Super King = 180x200 cm

A Small Single is elég kicsinek tűnik nekem, de az igazi emberkínzás a 135 cm széles Double, amin két felnőttnek kell osztoznia. A klasszikus lakásokban és az albérletekben ez utóbbi méret hódít, mert egyszerűen ez fér be, vagy a főbérlők ennyi pénzt szánnak rá.

A Small Double-lel még nem találkoztam, szerintem azt nem gondolja senki sem komolyan. Két felnőtt ember egy 120 cm széles matracon csak akkor fér el, ha levegőt is felváltva vesznek.

A gardrób szekrényről ne is beszéljünk, attól kiborulok. Egyéni preferenciánk és a helyszűke miatt is tolóajtós jöhet csak szóba, az IKEA 236 cm magas PAX szekrénye belső kiegészítőkkel együtt 500 font. Ha más gyártó sablon szekrényét választom, az inkább 1000 font, ha meg egy szakit hívok és egyedi csodát csináltatok, az 2-3000 font.

Itt kell emlékeztetnem mindenkit, hogy mint említettem, a lakás belmagassága 236 cm, amit talán a szőnyeg felszedésével lehet növelni kicsit. Elég drága mulatság lesz, ha kiderül, hogy ez sem elég és nem fér be a PAX szekrény. Először is azért, mert mi a rossebet csinálok egy félig összeszerelt PAX szekrénnyel, másrészt meg bármelyik másik megoldás jelentősen drágább. Szóval eldöntöttem, hogy az a szekrény be fog oda menni. Ha kell, a beton födémre állítom, vágok az aljából vagy leverem az álmenyezet gipszkartonját, de a PAX szekrénynek be kell mennie.

Nos, miután kiszörnyülködtem magam az angol árakon, a kíváncsiság kedvéért megnéztem a magyar bútorboltokat is és leesett az állam. Nem csak az áraktól, hanem a sokkal nagyobb választéktól is. Rövid számolgatás után úgy döntöttünk, még a kulcs átadás előtt hazaugrunk körülnézni és ha úgy adódik, vásárolni és kiszállítani.

20161121_132932.jpgElsőre őrültségnek tűnik, de ha odakint az általunk kinézett matrac 700 font, idehaza meg a hasonló típus 300 font és hozzá 150 a kiszállítás, akkor nem kell sokat gondolkodni. Nyilván nem érdemes mindent innen vinni, egy éjjeliszekrény esetén az árkülönbség nem hozza be a szállítás költségeit.

Ezért mi is a nagyobb darabokra fókuszáltunk: matrac, ágykeret, kanapé, esetleg gardrób szekrény. Fellelkesültem és összeraktam egy térképet a szóba jöhető budapesti bútorboltokkal. Majd ezután megvettük a repjegyet és egy hosszú hétvégét csak azzal töltöttünk, hogy Pesten boltról boltra jártunk, kanapékat nyitogattunk, matracokon hemperegtünk, ágykereteket nézegettünk, fényképeztünk, számoltunk, stb.

Sajnos gardrób szekérnyre nem jutott időnk. Bár megnéztünk egy-két darabot, elég gyorsan felidegesítettek az egyedi méretekkel. Nem fér a fejembe, hogy milyen indíttatásból gyártanak 203, 226 meg 239 cm széles szekrényt. Az alaprajzon látható hálószobai bemélyedés pontosan 2 m széles, így mindegyik fent említett szekrény kiesik. De egyébként sem lett volna időnk összerakni a belső kiegészítőket, szóval majd kitalálunk valamit. Esetleg még egyszer megyünk Pestre emiatt.

Megnehezítette a logisztikát, hogy év vége felé mindenhol éppen áremelés előtt álltak és sehol senki nem tudott biztosat mondani, mikor és mennyit emelkednek az árak. További nehezítés volt, hogy a bútorok szállítási ideje 3-6 hét között változik, amit ráadásul keresztülhúz a karácsonyi szünet, ami a bútorgyártók esetén gyakran november végétől tart.

20161118_141345.jpgRáadásul az még csak a történet fele, ha megérkezik Pestre a bútor, azt tovább is kell szállíttatnom. Ezért minden boltban megkérdeztem a csomagolási méreteket és súlyt. Utóbbi kérdésre olyan furán néztek rám, mintha egyébként nem lenne tényező egy három személyes kanapé súlya.

Mindenhol megkérdeztük, hogy magyar termék-e amit nézegetünk és elég hamar rájöttünk, hogy a bútorpiacot a lengyelek uralják. Látogatásunk után kezdett megfogalmazódni bennünk a gondolat, hogy lehet nem is Pesten kellett volna bútort nézni, hanem Lengyelországban, hiszen hülyeség Lengyelországból azért Pestre rendelni, hogy onnan fuvarozzuk Londonba.

Ezek után rávetettük magunkat a netre és boldogan fedeztük fel, hogy sok lengyel bolt eleve szállít Angliába bútort. Éljen a sok lengyel bevándorló! A magyarországi út mégsem volt felesleges, mivel nekik nincs angliai bemutatótermük, csak megrendelésre szállítanak. Ilyen a globalizáció, a lengyel bútort Magyarországon kinézi az ember, majd Londonban megveszi. És az áruk is ugyanott van, mintha Pestről hozatnánk, de így kevesebb a bonyodalom.

Szóval miután mindent alaposan megnéztünk, kipróbáltunk és kiszámoltunk, beindítottuk a hadműveletet. Az eredményeket a következő részben el is árulom.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.