Lakásfelújítás 1.

...avagy la mia casa

Mielőtt belevágnánk a felújításba és lakberendezésbe, közkívánatra lássuk milyen is a lakás amit vettünk. A jelenlegi tulaj bútoraival tele lévő lakásról készült pár fényképet ezen a linken keresztül lehet megtekinteni. Beszúrhatnám ide is őket, de a későbbi fotócunami miatt tesztelem ezt a lehetőséget. Több és jobb képet majd akkor teszek közzé, ha átvettük a kulcsot.

floorplan.JPGA három éve épült lakópark a Westminster kerületben található Buckingham Palota közvetlen szomszédságában lévő házaktól jópár mérfölddel keletre, Greenwichben található. Ez ad helyet az általunk vásárolt majdnem penthouse kialakítású legfelső emeleti lakosztálynak. Majdnem penthouse, ugyanis csak két oldalán határolja végfal, melyekre azonban - az impozáns és monumentalista fal megtörését megakadályozandó - nemhogy teraszt, de az egyikre még ablakot sem helyezett el a T. építész.

A lakás egy kizárólagos használatú VIP bejárattal rendelkezik a közös folyosóról, mely egy aprólékosan méretezett előteret tár fel. Ennek elegánsan visszafogott benapozása és csökkentett mérete lehetővé teszi, hogy a látogató figyelmét ne vonja el tolakodó hangsúlyosságával az ingatlan többi részétől.

Mindezek ellenére ez a helyiség a lakás központja is, hiszen igen kényelmes módon az összes többi helyiség innen nyílik. A semlegesség jegyében fehérre festett falak kitűnően kiegészítik a lakótereket burkoló padlószőnyegek bézs színvilágát. A lakásra jellemző következetességnek köszönhetően ez a megunhatatlan kombináció köszön vissza mindenhol, kivéve a vizes helyiségeket, melyek szürke járólapja felüdülés a szemnek és léleknek egyaránt.

Az építész játékos stílusának köszönhető a gondosan megválaszott belmagasság, melynek mind a 236 cm-e a harmonikus és relaxáló légkör megteremtését segíti, az épülettömeg csökkentése és a kézzel elérhető menyezeti lámpák karbantartásának megkönnyítése mellett.

A bohém méretű nappalihoz - mely a lakó életstílusától függően helyet biztosíthat még az étkezőnek, könyvtárnak, moziteremnek és második hálónak is - ajtó nélkül csatlakozik a konyha, mely lehetővé teszi, hogy az ott sürgölődő személy és ezzel együtt a készülő étel illata is a nappaliban tartózkodó társaság része lehessen. A nappali egy minimál dizájnú, hármas tagolású ablakkal teremti meg a kapcsolatot a külvilággal, melynek egyetlen nyitható szárnya a kreténizmus jegyében kifelé nyílik. Ezen kialakítás megtárgyalása egy oldott beszélgetés kiindulópontja lehet minden új látogató esetén.

A hálószoba a bejárattal szemben található, az előtér teljes hosszát végigjárva érkezünk a lakás többi ajtajával megegyező, méltán népszerű stílusú, faerezetű fedőfóliával bevont eredeti préselt ajtóhoz. A hálószoba a méretéből kifolyólag körülöleli az embert és kellemes környezetet biztosít az alváshoz, egyúttal passzív módon preventálja a szoba más célokra történő használatát.

A hálószoba melegségének megőrzésében sokat segít a vizes helyiségektől legtávolabbi sarokba, beépített szekrénybe rejtett bojler, melynek rendhagyó elhelyezése az épületgépészek kreativitása és sajátos életfelfogása előtt tiszteleg. A szekrény tömeghatását ellensúlyozandó, egy szintén beépített "doboz" található a szoba másik sarkában, melynek funkciója a létezésén kívül egyelőre ismeretlen.

A fürdőszoba a hétköznapi értékek elismerőinek kedvelt helye lesz, a kád-WC-mosdó elhelyezés a "lakópark classic" elrendezést követi. A letisztult design megőrzését segíti, hogy egy fogkefényi tárolóhely sem található, így a mindennapi eszközök nem rontják jelenlétükkel a nagyszerű stílus kialakítást.

Végül szót kell ejtenünk a bejárati ajtó mellett szerényen meghúzódó, de teljes potenciálját csak az érdeklődőknek feltáró tárolóhelyiségről, mely a vízcsövek eklektikus hálózata és a mérőórák kavalkádja mellett kiváló lehetőséget nyújt néhány háztartási eszköz és lom elhelyezésére is.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.