Lakáskeresés 2.

Kidbrooke

A Grove Parki majdnem vásárlás után Kidbrooke került a látóterünkbe. Ez egy csendes kis környék a hármas zónában, ami most kezd talán fellendülni. Egy új lakópark ütemei épülnek, azzal együtt talán több bolt és üzlet is települ majd a környékre. Emellett a szokásos valamint kevésbé szokásos, kis piszkos titkot rejtegető klasszikus házak találhatóak itt.

Itt szintén majdnem megvettünk egy házat, de sem az ingatlanügynökség, sem maga az ügynök nem volt bizalomgerjesztő, így az ajánlattételünk után felbukkant állítólagos másik vásárlóval való licitből elég hamar kiszálltunk. Az utólagos kutakodás alapján ténlyeg eladták a házat de olyan árért amire mi biztos nem ígértünk volna már rá.

Talán ez az egyetlen ingatlan, amit sajnálok kicsit, hogy nem lett a miék, mivel többé-kevésbé jó távolságra található a várostól, a környék csendes, a házra kellett volna ugyan költeni, de a konyha már például ki volt bővítve.

Miután még mindig ház nélkül voltunk, folytattuk a keresést. Az egyik ház megnézése közben volt egy rossz érzésem, ugyanis a radiátorcsövek gyanúsan körbementek a szobákban, a megszokottnál is több kábelcsatorna volt a parketta díszlécek felett, sőt még a lámpa kapcsolók sem süllyesztett dobozokban voltak.

A megtekintés után rákérdeztünk az ügynöknél, aki bevallotta, hogy érzésem helyes volt, a ház betonból van. Én azonnal kiborultam és kerek-perec kijelentettem, hogy erről szó sem lehet. Páromnak, aki családi házban nőtt fel itt tartottam időszerűnek elmesélni néhány történetet a panelházi felújításokról. Végső érvként közöltem, hogy ki van csukva, hogy ennyi pénzt adjak egy beton kockáért. Miután utánaolvastunk a neten a betonházak történetének, párom is letett róla.

A téglaházaknak álcázott betonházaknak igen tanulságos történetük van. Születésük a második világháború végére tehető, mikor nem meglepő módon egyszerre lépett fel krónikus hiány lakásokból és téglából. Átmeneti megoldásként kitalálták, hogy betonból építenek majd házat, hiszen az mégiscsak gyorsabb, mint a téglagyártás beindítása. De nem ám beton paneleket használtak, hanem mint a beton kerítés, az egész ház beton oszlopok közé csúsztatott beton lapokból készült. A különböző alváltozatoknak külön neveik vannak, az egyetlen közös bennük, hogy félni kell tőlük, mint a tűztől.

A tervek szerint ezek a házak maximum húsz évig léteztek volna, ennek megfelelő lelkiismeretességgel tervezték és építették egy olyan korban őket, amikor mindenki ahhoz nyúlt, ami kéznél volt. Persze húsz évvel később nem álltak neki lebontani őket, így a mai napig is állnak.

A 80-as évekre egyre több jel mutatott abba az irányba, hogy nincs minden rendben ezekkel a házakkal. A bankok tiltó listára tették őket, ami azt jelentette, hogy nem adtak hitelt ilyen épület vásárlásához. Egy széleskörű felmérés súlyos statikai problémákat tárt fel, így állami segítséggel az összes ingatlannak renováláson kellett átesnie. Bár elvileg minden rendben van velük, ilyen épület a banki hitelfelvétel hosszadalmasabb és nehezebb lehet, mint egyébként.

Ezután sajnos már nem is láttunk más tipusú házakat hirdetni a környéken. Eleve nincs sok eladó lakás - ami tapasztalatunk szerint azt jelenti, hogy stabil, kedvelt környékről van szó - így hát lassan letettünk róla, bár rendszeresen ellenőriztük a környék hirdetéseit.