Intelligens otthon 9.

...avagy vakáció és tanulmányút

Mivel a Karácsonyi Ünnepeket barkácsolással töltöttük, ezért úgy gondoltuk, hogy megjutalmazzuk magunkat egy kis nyaralással. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően azonban egy kis tanulmányút (is) keveredett belőle.

Az egyik szállodában ugyanis a szobatípust amit kértünk túlfoglalták, így egy magasabb kategóriájú szobát kaptunk. Az pedig nem más volt, mint egy két emeletes loft apartman, ahol a fürdő és a háló a földszinten, a nappali, konyha és egy dolgozósarok az emeleti galérián kapott helyett. Mindkét szinten egy-egy hatalmas LED TV volt felpattintva a falra. Szintén mindkét emeleten volt termosztát, amik össze voltak párosítva, így sajnos nem külön állították a hőmérsékletet.
wall_1.pngCsak annyiból lényeges, hogy nem egy alap szobát kaptunk, hogy így több variálási és beállítási lehetőség adódott mind a termosztátok, mind a világítás terén. Valami oknál fogva egyébként is szeretik a szállodai szobákat rengeteg variálható fényforrással felszerelni, itt erre a két emelet pláne lehetőséget adott. De amiért ténylegesen idetartozik ez a cikk, az az a tény, hogy az egész szobát egy intelligens rendszer irányította.

A lámpák, rolók, hőmérséklet, de még a "Takarítást kérek" és a "Ne zavarjanak" jelzés is integrálva volt a rendszerbe. A bejárati- és fürdőszoba ajtó mellett, az ágy két oldalán és az emeleten is fali panelek voltak elhelyezve. Az integrált rendszer része volt a két TV is, külön menün keresztül el lehetett érni az összes funkciót. Nem tudom melyik gyártó milyen terméke, de nyilván nem egy kispályás vezetéknélküli rendszer volt mögötte. Nem fogom leírni a részletes működését, csak pár gondolatot a működésével kapcsolatban.

tv_3.pngAz olyan egyértelmű hibákon kívül mint, hogy az egyik panelen fordítva volt bekötve a roló fel-le vezérlése, volt pár olyan dolog, amit érdemes figyelembe venni egy ilyen rendszer otthoni tervezésekor.

Az egyik legidegesítőbb dolog - amit én tudatosan próbáltam otthon elkerülni - az az volt, hogy nem voltak hagyományos kapcsolók, a lámpákat csak a fali panelek programjain keresztül lehetett kapcsolni. Tehát ha az ágy feletti mennyezeti lámpát akartuk felkapcsolni, meg kellett találni azt a programot, ami tartalmazza. De az meg nem csak azt a lámpát kapcsolta,  hanem az összes többit is átállította. Ez már rövid távon is idegesítő egy hotelszobában, a saját lakásában pláne az lenne az embernek. Mindenképpen meg kell hagyni az egyenkénti kapcsolási lehetőséget.

A másik idegesítő dolog az volt, hogy a két emelet funkciói nem mindig voltak konzekvensen összehangolva vagy szétválsztva. Lentről le lehetett kapcsolni az emeleti lámpákat illetve tompítani a fényüket ha fel voltak kapcsolva, de felkapcsolni már nem lehetett őket.

wall_2.pngHiába volt dimmelési lehetőség, az csak úgy működött, hogy fel kellett kapcsolni a lámpát, majd utána lehetett tompítani a fényét. Bár este hangulatfényhez jó, kora reggel vagy éjszaka ez nem segít a retinakiégésen.

Viszont ami jó ötlet volt és otthon lehet én is megcsinálom, az az volt, hogy az éjjeliszekrényként szolgáló polc alá be volt rakva egy mozgásérzékelő és egy kis LED-es lámpa, amik csak az éjjeli programban aktiválódtak. Éjjel forgolódhatott az ágyon az ember amennyit akart, de ha lerakta a lábát az ágyról, máris kapcsolódott a kis vezetőfény.

Otthon a régi, most ágy mögött lévő konnektor pont kihasználatlanul áll, csak kell bele egy Fibaro egység, valahova egy mozgásérzékelő ami csak talajszinten pásztáz, az ágy alá meg be kell rakni egy lámpát és kész is. Ehhez azonban biztos nem a Fibaro szem alakú érzékelője a legjobb, keresnem kell majd egy klasszikus változatot, meg azt is ki kell próbálnom, hogy elég-e egy darab az ágy alá középre a fejtámlánál. Bár ha két érzékelő és lámpa van, akkor a két oldal külön-külön kapcsolható. A hotelbeli tapasztalatok szerint a lámpának meg egy minimális fényerejűt kell választani.

Elnézést a redukált képek minőségéért, pár eredeti kép megtekinthető itt.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.