Intelligens otthon 8.

...avagy egyéb kütyük

A lámpakapcsolók és mögöttük a Fibaro egységek kipipálva, de más egységeket is tervezünk telepíteni.

Egyelőre nincs a cégnél raktáron, így várok a második ajtónyitás érzékelő megrendelésével. Azt barna színben akarom rendelni, mert úgy tervezem, hogy a bejárati ajtóra fordítva kerülne fel a fő egység és a mágnes. Így viszont megcsinálhatom azt, hogy a két mágnest kicserélem és így az ajtón lévő kütyü mindkét esetben barna, míg az ajtófélfán lévő fehér lenne. Okos, mi?

Párom kért még egy univerzális gombot is, melyre vagy ötféle parancsot lehet programozni, végülis egy ilyen mindig jól jön. Persze a programozás majd rám marad, ő csak a kívánságlistát adja. A gomb érzékeli az 1-2-3-4 nyomkodást illetve a hosszan tartó nyomást. Azt tervezem, hogy a különböző programokkal kapcsolom össze, egy nyomás a "nincs otthon senki", két nyomás a "hazajöttem" funkció, stb.

Egy videokamera is jól jönne az ajtó környékére, de egyrészt nincs elektromos kiállás sehol ahol szeretném, másrészt ha biztonsági szerepet szán neki az ember, akkor vandálbiztos kivitelt illene felszerelni. Ehelyett arra gondoltam, a nappaliba a TV szekrényre vagy az egyik kisasztalra teszek egy dekoratívabb példányt, így nem lesz annyira szem előtt. Meg egy mehet a hálószobában az íróasztalra, mert onnan pont kilátni az előszobába. Persze ez nem jelenti, hogy a képek rögzítésre is kerülnének, ahhoz utána kell néznem milyen lehetőségek vannak. Alapesetben egy digitális videó rögzítő lenne rájuk kötve, ami a nappaliban még megoldható is lenne, a gond akkor kezdődik ha több kamera van szétszórva.

Erősen gondolkodok egy Fibaro gesztusérzékelő beszerzésén, de van egy olyan érzésem, hogy nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket. Ez egy képkeretnek álcázott valami, amit a reklám szerint el is lehet rejteni a gipszkarton fal mögé vagy az asztallap alá. Eléggé szkeptikus vagyok, szerintem még várok vele egy kicsit és megnézem mások miről számolnak be. Bár azt is lehet, hogy megrendelem, aztán ha nem válik be, visszaküldöm.

Mivel ezek esetleges, ki tudja mikor megvalósuló beruházások és egyébként sem ez volt a blog fő profilja, ezekről már nem számolok be.

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.