Lakásfelújítás 12.

...avagy a bőség zavara

Így a felújítás vége felé hadd osszak meg pár gondolatot a szerszámokkal kapcsolatban. Harmadik hónapja tapossuk a felújítást, ezalatt többször volt csavarhúzó a kezemben, mint villa, az ecsetek többet zuhanyoztak mint én és több csavart tekertem ki/be mint szerettem volna. Egy szó mint száz, az elmúlt időszakban volt szerencsém szemrevételezni a barkácsoláshoz szükséges szerszámokat.

Mivel kis túlzással két darab csavarhúzóval álltunk neki a kendácsolásnak, mindent menetközben vásároltunk, amikor éppen szükség volt rá. Ez még nem lett volna probléma,  de azt nem gondoltam volna, hogy ennyiszer kell visszamenni újabb méreteket és toldalékokat venni.

screw-head-classifications.jpgMondhatom, kiborít a szükséges eszközök és szerszámok skálája. Mindjárt megmagyarázom, mire gondolok. Tessenek felsorolni csavarhúzó fej típusokat. Van ugye a lapos, meg a csillag, meg aaa... Hát igen, nagyjából ennyit tud az ember amíg szembe nem kerül százféle gyártó sokmillió termékével, aminek mind különböző kialakítása van. Mert az ember csak hiszi, hogy csillag csavar csak egyféle van, de a valóságban az Phillips, Frearson vagy Quadrex kialakítás, hogy az alfajokról ne is beszéljünk. Ezek pont annyira különböznek egymástól, hogy a nem pont belevaló csavarhúzó fej vagy meg-megugrik vagy megeszi a csavarfejet. Ilyenkor vagy vesz az ember egy teljes készletet - vagy mint én - erősebben nyomja oda a csavarhúzót és imádkozik, hogy soha többé ne kelljen kicsavarni a csavart, mert akkor ki is kell cserélni a szétforgácsolt fej miatt. Persze ez a plusz erőkifejtés és csavar nyírbálás nem zavaró egy-két csavar esetén, de százötven esetén nem mindegy, hányszor ugrik meg a csavarhúzó, mire bemegy a csavar.

metal-cross-screw-hardware-store-craft-screw-1052508.jpgAmiktől pláne idegbajt kaptam, azok a csavarátmérők lépcsői. Komolyan nem tud az emberiség fél milliméterenként növekvő facsavar átmérők nélkül meglenni? Muszáj minden polcot, szekrényajtót és lámpatestet más méretű csavar foglalattal csinálni?  Ráadásul súlyosbítja a helyzetet, hogy az átmérő határozza meg a tipli méretet, az pedig a fúró fejet, így azokból is a  teljes paletta kell. Biztos, hogy pont az nem volt itthon soha, amelyik kellett volna. Szerencsére a csavarok és tiplik hossza már fél centiméteres lépésekkel nő, bár lehet, hogy itt a maradék milliméterek egy piaci rést takarnak, amire rá lehetne repülni.

640px-set_of_eight_hex_allen_keys_on_ring_on_table.jpgDe még jobb volt az imbusz kulcsok méretét eltalálni. Mivel azokat pláne készletben árulják, egy csomag megvásárlása után azt gondolja az ember, hogy ezzel nem lesz több gond. Egészen addig, amíg otthon ki nem derül, hogy bizony a csavarfejben az egyik méret kotyog, a másik meg bele sem megy.

Ilyenkor az ember egyre lilább fejjel próbálgatja azt a két-három szóba jöhető méretet beleerőltetni a lyukba, amíg világos nem lesz számára, hogy márpedig valami trükknek kell lennie a dologban, mert alapból nem egy IQ teszt beletalálni a megfelelő mérettel a lyukba.

Egy rövid, de annál alaposabb őrjöngés után kideríti az ember, hogy bizony kétféle csomag kapható, egyik a metrikus, másik az angolszász méretekkel. Szuper, lehet visszatipegni a boltba.

metal-speed-plugs.jpgA menetekről ne is beszéljünk, az eredeti lámpák plafonra erősítéséhez olyan fém tiplit használtak, amibe csak adott átmérőjű és menetemelkedésű csavar illett. Persze az új lámpatestnek más talpa volt, így az addigi csavar nem volt jó. Nagyon örültem, hogy lehet túrni a különböző vásárolt és a felújítás során innen-onnan kimentett csavarokat, hogy melyik lesz jó. Igazán nem volt kedvem tiplit cserélni, már csak azért sem, mert akkora lyukat hagyott volna maga után a kiműtött tipli, hogy lehetett volna újabb méretűt venni. Meg fúrófejet. Meg nagyobb csavart.

Sokat tipródtam a fűrész kiválasztásakor is, melyik lesz a legmegfelelőbb a szalagparketta vágásához? Az, amelyiken 12 fog van inchenként vagy a 11-es is elég lesz? Nem pénz kérdés, habzsi-dőzsi, miegymás, de a túl sok és kicsi fog lassítja a vágás sebességét, szóval túltolni sem érdemes. Nehéz kérdés, na.

base-types.pngNagyon dícséretes, hogy legalább tizenkét féle izzó foglalatot használ az emberiség. Értem én, hogy a mennyezeti lámpa nem lehet ugyanolyan csatlakozójú, mint a konyhapult világítás a méretbeli különbségből kifolyólag, de a G4 - GY6.35 - G9 típusokra nincs mentség. Valaki külön magyarázza el nekem, miért van GU10 és GZ10 csatlakozó annyi különbséggel, hogy előbbinél lecsapott, a másiknál szögletes az izzó töve??? Neeeem, egyáltalán nem bosszantó a húszféle paraméter mellett (teljesítmény, fényerő, színhőmérséklet, izzó alak, stb.) ezt is figyelni. Mondjuk itt láttam először élőben bajonett záras csatlakozót, azt hittem ez a fajta már rég kihalt. De ilyenben mindig lehet számítani a britekre, bőszen gyártják még mindig, gondolom bele ragadtak egy fordított csirke-tojás problémába, azaz nem tudnak megegyezni, mivel álljanak le először: a foglalat, vagy az izzó gyártásával.

Egy szó, mint száz, véleményem szerint nem vesztene sokat az emberiség azzal, ha eltűnne minden második méret, bár lehet, hogy a profik csak mosolyognak ezen a civil naivitáson.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.