Lakásfelújítás 11.

...avagy PAXamindenit!

Végre eljött a várva várt pillanat, a blog egyik legégetőbb kérdése kerül megválaszolásra:

Mi lett a PAX szekrénnyel?

A teljes lakásfelújítás kínzó kérdése volt a kezdetektől, hogy a 236 cm magas PAX gardrób szekrény befér-e a szobába? A bedobozolt szekrény már január eleje óta várt a sorára, nyugtalansággal töltve el minket, vajon ez lesz-e a legdrágább tévedésünk. A nyomasztó az volt a dologban, hogy tudtam, ez egészen a legutolsó lépésig - amikor az ajtót próbáljuk felrakni a sínre - nem derül ki, tehát az elvesztegetett idő és energia mellett még csak vissza sem tudjuk majd vinni az IKEA-ba.

A parkettázás végéig várni kellett, hogy ténylegesen mekkora lett a szoba belmagassága. Nos, az előzetes várakozásoknak és számításoknak megfelelően 235.5 és 236 cm közötti a szekrény négy sarkánál. Mivel nekem nem volt olyan szerszámom, amivel egy több, mint 2 m hosszú oldalpanel aljából le tudtam volna vágni pár centit, kénytelenek voltunk hívni egy szakit.

Gondosan elmagyaráztam neki a szituációt és közöltem, hogy ennek a vágásnak baromi pontosnak kell lennie, mert gyakorlatilag nincs hibahatár. Egy sínre rakható körfűrésszel egy óra alatt végzett és miután kitűnő ügyfélkezelésről tanúbizonyságot téve megdícsérte a lerakott parkettát, távozott, én meg ottmaradtam immáron két megcsonkított PAX vázzal.

Mikor az IKEA áruházban nézegettem a szekrényeket, az egyik eladó közölte velem, hogy az ajtók közül mindig a bal oldali van elöl és a jobb oldali hátul. Ezt azzal magyarázta, hogy az ajtókat tartó akasztók nem tudják keresztezni egymást. Alaposan megnéztem a kiállított darabokat és bár nem tudtam rájönni mi gátolhatja őket, tényleg mindegyiken úgy voltak az ajtók felrakva.

Nos, ez nettó hülyeség, bármelyik ajtó lehet bármelyik oldalon és át is tudnak siklani egymás előtt, az egyedüli korlátozó tényező, hogy ha ajtó csukódás csilapítót szerelünk fel, akkor előre el kell dönteni, melyik ajtó lesz melyik oldalon, mert a felszerelés után már tényleg nem tudnak helyet cserélni az ajtók.

1.pngEgy szép reggelen nekiálltunk összeszerelni a vázakat és azt kell mondanom, könnyebben ment, mint gondoltam. Egy ujjnyi hely maradt a szekrény teteje felett és ennyi elég is. Nem mondom, hogy nem mozgalmas a doboz összeállítása álló helyzetben, de két ember koordinált munkája elég hozzá. Mivel tudtam, hogy ha egyszer betoljuk a helyére, többet ki nem vesszük, ezért szokásommal ellentétben mind a 25 db mellékelt szöget belevertem a hátfal felerősítéséhez. Örökkévalóságnak építünk vagy mi a szösz. Mielőtt a helyükre toltuk volna őket, bekötöttem a világítást is.

Ezután tartottunk egy kis ebédszünetet, majd egyre növekvő szorongással bontottuk ki a tolóajtók dobozát. Először a síneket pattintottuk fel a vázakra, majd indulhatott az ajtók összeállítása. A szerelésről annyit, hogy 106 (!) csavart kell betekerni, ajtónként! Két ember kicsit kevés, gyorsabban és könnyebben megy, ha négy ember feszegeti, tartja és nyomja a keret darabjait és a belevaló paneleket.

Miután megvoltunk, felállítottuk és a szekrény elé rakva megpróbáltuk ráakasztani a sínre. Ez volt az egész művelet legkritikusabb pontja, fel voltunk készülve a legrosszabbra. Nem kicsit voltunk betojva, hiszen annyira kicsi volt a hely, hogy emelés helyett egy törölközőn húztuk a dobozhoz az ajtót.  Ezzel szemben minden gond nélkül, simán fel tudtuk akasztani. Még csak arra sem volt szükség, hogy az IKEA eladók által javasolt módszerrel oldalról toljuk rá a sínre, ha emelni nem lehet.

Hatalmas megkönnyebbülés volt, ahogy az ajtó vígan siklott jobbra-balra és nem karcolta sem a parkettát, sem a plafont. Igazából az járt előtte az eszemben, hogy az egész felújítást végigcsináltuk nagyobb gikszer nélkül. Nem számoltuk el a parketták kiosztását, nem kellett aljzatkiegyenlítőzni, nem lett gond az áradásból, nem lett gond a látatlanban rendelt bútorokból, ezért kicsit úgy voltam vele, hogy ha ez nem sikerül, még akkor is pozitív a mérleg. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lettem volna picit feldúlt.

2.pngMiután megnéztem az ajtó alját, meg kellett állapítanom, hogy a 3.5 cm vágás pont tökéletes volt. 4 cm-nél már leért volna az ajtó alján lévő akasztó, amivel a sínbe kapaszkodik, 3 cm esetén pedig felül lettünk volna gondban.

Miután felraktuk az ajtókat és úgy nézett ki készen van a szekrény, még legalább egy órát szereltünk. Be kellett rakni a polcokat, amik csavaros tiplivel mennek a szekrény falába, felszerelni a világítást a ruhafogas részhez és felszerelni a csillapítót az ajtókhoz. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy aki vesz csillapítót az ajtóhoz, az már akkor bontsa ki és szerelje fel az ajtóra, mikor még nincs felakasztva, mert úgy kezdődik az összeszerelési útmutató, hogy az ajtót tartó három csavarból kettőt ki kell tekerni.

3.pngMiután végzetünk a szekrénnyel, egyazon lendülettel bontottuk ki az ágyat és kezdtük összeszerelni. Ez volt az utolsó zsákbamacska darab, ezt is látatlanban vásároltuk. Hat dobozból állt, persze az utolsóban volt az összeszerelési útmutató. Mikor előkerült, az első dolog amit észrevettem rajta, egy "másfél óra" felirat. Nem tudtam eldönteni, hogy úgy értik eddig telt el másfél óra, vagy innen még annyi van hátra.

Elképesztő mennyiségű kartonba, szivacsba, nejlonba és hungarocellbe volt csomagolva, azért itt látszott a különbség az IKEA csomagoláshoz képest. Maga az összeszerelés nem volt túl vészes, elég könnyen végeztünk vele. Ezután elővettük az összes dobozt, bőröndöt, szatyrot és végre minden ruhánkat kipakoltuk. De ami még csodálatosabb érzés volt, hogy végre hónapok után megint rendes ágyban aludhattunk.

4.pngEzzel gyakorlatilag végére értünk a felújításnak, az 1 négyzetméteres tároló parkettázása és a nappali szegélyléceinek lefestése van hátra. Azt is eldöntöttem, hogy a TV-hez is teszek fel egy másik konnektort is, ahhoz majd még le kell venni a TV szekrényt a falról.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.