Intelligens otthon 3.

...avagy digitális WC lehúzás

Miután feltérképeztük az intelligens otthonban rejlő lehetőségeket és kiválasztottuk a számunkra szimpatikus rendszert, nincs más hátra, mint megtervezni a saját rendszerünket és megvásárolni az eszközöket.

Nos, az én esetemben több korlátozó tényezővel is számolni kell. Először is, használt lakásba költözünk, tehát abból kell építkezni, amink van. Többé-kevésbé adott a falban futó vezetékek helye, az áramkörök és a kapcsolók 3 eres kialakítása. Szerencsére mindenhol van fázis és nulla vezeték is, amire szükség is van sok okosegység esetén. Emellett lakásról lévén szó, korlátozott a terjeszkedés határa, nem helyezhetek el kamerát a bejárati ajtó előtt, de még a digitális zárral kapcsolatban is vannak kétségeim. Nem legutolsó sorban pedig a piszkos anyagiak fogják vissza szárnyaló fantáziámat.

Az biztos, hogy már az induláshoz szükség lesz egy központi egységre, mivel ez a rendszer agya. Itt az internet szolgáltatók minden esetben wi-fi routert adnak, ezért nem kell olyan egység, ami tudja ezt a funkciót, főleg, hogy kábellel tervezem összekötni a routerrel. Végtelen órányi olvasás és videó nézegetés után két egység maradt a pixisben, a Fibaro Home Center Lite  és a Vera Edge. Előbbinek talán jobb a programozási felülete, de az utóbbi tudja a geofencinget, ami azt jelenti, hogy a telefon GPS adatai alapján tudja mikor érünk haza és nyitja az ajtót, kapcsolja a lámpát, stb. Még nincs eldöntve, árban is közel egy magasságban vannak, majd meglátjuk.

A lámpakapcsolókat mindenképpen le akarom cserélni, mert a hagyományos angol kapcsolók formavilágától a rosszullét kerülget. Úgy gondoltam üveg érintőkapcsolókat próbálok ki, amiről páromat is sikerült meggyőzni. Ezen belül két lehetőség van: vagy olyan terméket választok, amibe eleve be van építve Z-Wave panel, vagy olyat, ami mögé a kapcsoló dobozba kell külön szerelni. Árban igazán nincs különbség, mindkettő iszonyat drága. :) Döntő tényező lesz a beépített doboz mélysége. Ha külön kell vennem a kapcsolót és a Z-Wave kütyüt, akkor a Retrotouch üvegpaneles kapcsolóit fogom kombinálni a Fibaro kapcsoló egységekkel.

Csak annyi lesz a dolgom, hogy leszerelem a meglévő kapcsolókat, mélyebb kapcsolódobozt teszek be, beszerelem az új kütyüket, a felrobbant kütyüket kiszerelem, rendelek újakat, azokat már figyelmesebben kötöm be, majd a központi egységen regisztrálom őket és indulhat a programozás.

A világítás vezérléséhez szükség lesz még pár mozgásérzékelőre meg ajtónyitás érzékelőre, hogy ne csak kapcsolóval meg mobiltelefonnal lehessen vezérelni, hanem automatikusan is kapcsolódjanak mozgás esetén. Később szirénát is gondoltam hozzáadni, hogy riasztás is legyen a bejárati ajtó nyitásakor.

Még kicsit érzékeny téma a füstérzékelők lecserélése és mozgásérzékelők beszerzése. Párom érve, hogy a két füstérzékelő jó esetben soha nem fog riasztani, így igazán nem kellene költségbe verni magunkat az okosításukkal. Az én érvem az, hogy minden pénzt megér akkor is, ha csak egyszer menti meg az életünket az intelligens rendszer. Mozgásérzékelőt egyedül az előszobába terveztem felszerelni, elsősorban kényelmi szempontból (automatikus lámpakapcsolás hazaérkezéskor) de később riasztóval való bővítéshez is jól jöhet.

Ami ugyan nem kapcsolódik szorosan az intelligens rendszerhez, de dizájnban igen menne a lámpakapcsolókhóz, az az üvegpaneles, érintésérzékeny illetve közelség érzékelős WC-lehúzó. Bár ára nevetségesen magas, ahogy mondják, ez annyira gáz, hogy már jó. Persze párom ki van borulva tőle és hallani sem akar róla. Mindegy, a fürdőszobát nem most verjük szét, addig még megy a puhítás.

A következő részben már remélhetőleg a rendszer első elemeinek telepítéséről tudok beszámolni.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.