Intelligens otthon 2.

...avagy szezont a fazonnal

z-wave_logo.jpgAz előző részben végigvettem a különböző rendszereket, most nézzük meg, milyen eszközöket lehet beépíteni a kiválasztott Z-Wave hálózatba, ezek hogyan kommunikálnak egymással és milyen programokat lehet kialakítani:

Központi egység

A rendszer lelke a központi egység. Ez általában wi-fi hálózaton keresztül kommunikál a mobiltelefonunkkal, tabletünkkel vagy számítógépünkkel, de Z-Wave frekvencián keresztül az egyes hálózati egységekkel, melyek regisztrálva vannak a hálózaton. Ha nincs wi-fi routerünk, választhatunk olyan típust, ami annak szerepét is betölti. Az egyes elemek csoportokba sorolhatóak, elnevezhetőek és a paramétereik állíthatóak. Egy kapcsolónál például beállítható, hogy szimpla vagy fényerőszabályozós kapcsolóként viselkedjen, esetleg párban működjön váltókapcsolóként egy másik kapcsolóval.

smart_home_control_panel.pngA központi rendszerben lehet megírni azokat a programokat, amelyek vezérlik utána az egyes elemek működését. Például megadható, hogy napközben a lámpa hagyja figyelmen kívül a mozgásérzékelő jelzését, este teljes fényerővel kapcsolódjon fel, viszont éjféltől reggelig csak tompított fényt adjon, ha mozgás történik. Családi ház esetén az internetről kapott időjárási adatok alapján megadható, hogy az időzített locsolórendszer csak akkor öntözzön, ha az elmúlt, illetve az elkövetkező napon nincs csapadék. A lehetőségek tárháza végtelen, az elemek száma, típusa és a fantáziánk szab csak határt.

Érzékelők

Változatos érzékelők kaphatóak, hogy a rendszer minél pontosabb képet kapjon a környezet állapotáról. Hőmérséklet-, páratartalom-, füst-, mozgás-, fényerősség-, közelség- és ajtó/ablak nyitásérzékelők is felszerelhetőek. Ezek jelei vezérelhetik az egyéb eszközöket a hálózaton.

Például a füstérzékelő riasztásának hatására felkapcsolódhat az összes lámpa és megszüntethető az ajtózár reteszelése. A mozgásérzékelő vagy a nyitásérzékelő elindíthatja a biztonsági kamera felvételét, stb., stb. Még arra is láttam példát, hogy a garázs falára felszerelt közelség érzékelő a jármű távolságának függvényében kapcsolt zöld, sárga és piros ledeket.

Az érzékelők külön-külön is megvásárolhatóak, de lehet kapni komplex darabokat is, ahol 3-4 érzékelő van egybeépítve. Ezek egy része hálózati áramról üzemeltethető, de a könnyű szerelhetőség érdekében többségük elemmel működik.

Világításvezérlés

pir_motion_sensor-sensinova_sn-pr11.pngEz az egyik legelterjedtebb területe az intelligens rendszereknek. A kapcsolók és az esetlegesen lámpákra kötött relék komplex módon alakíthatják át a világítási rendszert. A digitális technológiának köszönhetően nincs szükség bonyolult kábelezésre és váltó- illetve keresztkapcsolókra lépcsőházakban és folyosókon, ugyanaz a tipusú kapcsoló használható, mivel a fizikait a logikai kapcsolat helyettesíti. A kapcsolók működtethetnek hagyományos, LED-es és halogén fényforrásokat is.

Fűtés/hűtésszabályozás

A fűtésrendszer átalakítására két lehetőség van. Az egyszerűbb esetben a hagyományos termosztát helyére egy Z-Wave kompatibilis termosztátot kell szerelni, így az továbbra is a hagyományos módon vezérli a bojlert, de a központi egység jelét is fogja, így távolról is vezérelhető.

Ha a meglévő termosztát helyett máshová szeretnénk áthelyezni az egységet, akkor szintén szükségünk lesz egy Z-Wave kompatibilis egységre, de egy másik bojler vezérlő egységre is. Ez utóbbit a bojlerre kötve a két egység csak a vezeték nélküli hálózaton kommunikál, azaz a termosztát bárhová felszerelhető. A bojler vezérlő egység általában több termosztát jelét is képes venni és a különböző fűtési köröket kezelni.

A hűtési rendszerek hasonlóképpen működnek, csak a légkondicionálót kell felülvezérelni. Már kaphatóak olyan klíma beltéri egységek, melyek tartalmazzák a Z-Wave panelt, így nincs szükség további vezérlőkre. Bevallom őszintén, ennek a témának nem nagyon jártam utána, mivel nem valószínű, hogy ilyen magasságokba emelkedne az én rendszerem. 

Biztonságtechnika, távfelügyelet

Ide lehet sorolni a biztonsági kamerákat, zárakat, mozgás- és nyitásérzékelőket. Ezek a központi rendszeren keresztül reagálnak egymás jelzéseire. Ha például anélkül nyílik a bejárati ajtó, hogy a zár ki lett volna nyitva, akkor bekapcsolhat a kamera vagy egy sziréna.

A digitális zárakat általában telefonról, kód beütésével, kártyával és néha ujjlenyomat olvasóval lehet nyitni. A távolról történő nyitás-zárás funkció akkor lehet hasznos, ha a futárt, postást akarjuk beengedni. Ilyenkor persze az előtéren kívül a ház többi részén a riasztó élesítve maradhat, korlátozva az illető mozgását. A zárak általában belső szirénával vannak felszerelve, ami működésbe lép, ha mechanikus behatás éri a szerkezetet. A belső oldalon pedig hőmérséklet érzékelő biztosítja, hogy tűz esetén automatikusan oldjon a zár.

A kamerák képét a telefonunkról is figyelemmel követhetjük bármikor. A digitális megoldásoknak köszönhetően meghatározhatjuk, hogy a kamera képének melyik részén legyen aktív a mozgás érzékelés. Így a kutya nyugodtan járkálhat a kép alsó felén, de egy ember megjelenése aktiválja a képrögzítést és/vagy egyéb hozzárendelt készülékeket.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.