Intelligens otthon 1.

...avagy a Skynet alapjai

Már gyerekkoromban lehetett hallani az intelligens otthonokról, persze akkor még igen futurisztikus formában. Bár az IT és épületgépészeti fejlesztő cégeknek már akkor is voltak ilyesféle megoldásai, a horror árak, a professzionális számítógépes háttér és a bonyolult kábelezés miatt ezt akkoriban csak az ipari és kereskedelmi épület üzemeltetők engedhették meg maguknak. Hol volt akkor még wi-fi hálózat, érintőképernyő, okostelefon és felhőalapú szolgáltatás! Nekem csak villamosmérnök apukám Klöckner-Moeller katalógusának lapozgatása maradt.

Manapság azonban már a magánembereket is igyekeznek megszólítani az intelligens otthon megoldásokkal, egyrészről a környezettudatosságunkra, másrészről a lustaságunkra hatva. Persze az ételt felismerő mikrohullámú sütő és az internetre kötött, saját tartalmát szkennelő hűtő még egy jó darabig a vastag pénztárcájúak szórakozása marad, azonban egyes megoldások már elérhetőek.

Volt szerencsém kipróbálni egy bemutatóteremben egy olyan hűtőt, melynek az ajtó belső oldalán két-három kamera volt elhelyezve, kívül meg egy hatalmas érintőképernyő. A belső kamerák képe megjelenik a képernyőn és a tárgyfelismerő szoftver ténylegesen "látja" a benti cuccokat. Így rájuk lehet kattintani, vonalkódot és lejárati időt hozzárendelni, stb.

(Mielőtt bárki kérdezné, valószínűleg nem ég folyamatosan a lámpa a hűtőben, értelemszerűen, ha csukva az ajtó, akkor elég rögzítenie a becsukáskori képet mert nem valószínű, hogy a tárgyak odébb mászkálnának...)

A telefonon lévő alkalmazással recepteket lehet keresni az otthoni hozzávalók alapján, bevásárlólistát összerakni, sőt akár meg is rendelni a kiszállítást. Ha pedig valaminek közel a lejárati ideje, akkor a hűtőajtón figyelmeztetés jelenik meg a termék körül.

Nem rossz móka, de kérdéses, hogy mennyi időt van kedve az embernek ezzel tölteni, az egyelőre igen húzós árról (~1.100.000 HUF) nem is beszélve.

Most, a lakásvásárlás kapcsán ismét utánanéztem, hol tart az ágazat, főleg, miután párom beleszerelmesedett az egyik ismerősünknél látott, telefonról vezérelhető világításba. Azonnal közölte, hogy ugyan fogalma sincs, hogy működik, de kell neki. Na gondoltam, egyet se félj, összerakok én egy rendszert. Elsősorban a világítást, fűtést, az ajtózárakat, mozgásérzékelőket és kamerákat szoktak bevonni a hálózatba, illetve ahol van, redőny- illetve függönyvezérlést.

Wi-fi

Abban biztos voltam, hogy messzire elkerüljük a különböző, jellemzően a témát újonnan meglovagoló cégek megoldásait, ezekre nem fogok vagyonokat költeni. Ezek jellemzően olyan termékek, melyek általában csak gyártón belül kompatibilisek más eszközökkel, a wi-fi hálózatot használják kommunikációra, cserébe viszont egyszerű a hálózat beállítása.

RF

Másik jellemző megoldás az RF hálózat, ahol az egyes alkotóelemek egy alacsonyabb frekvenciájú hálózaton kommunikálnak. Bár nem teljesen ugyanaz a technológia, az analógiája követi a régi X10 szabványt. Előnye, hogy olcsóbb és egyszerűbb, hátránya több is van. Az egyes készülékek nem jelentik vissza az állapotukat, így a központi egység sosem tudja, hogy a kiadott parancs megvalósult-e, továbbá az egyes hálózati elemek nem ismétlik meg a kiadott jelet, így a távolabbi eszközökhöz már nem biztos, hogy eljut a parancs. Jelenleg csak az Egyesült Királyságban használható, mivel csak az itteni dugaljakhoz gyártanak eszközöket, amikből maximum 48 db lehet egy hálózaton belül. Nekem ez sem nyerte el a tetszésemet, főleg a korlátozott számú, tipusú és dizájnú alkotóelemek miatt.

Z-Wave

A professzionális rendszerek nem jöhettek szóba az áruk, a számítástechnikai háttér és a specifikus kábelezés miatt. Így maradt a pixisben a Z-Wave hálózat. Ez az RF-nél magasabb, de a wi-fitől alacsonyabb frekvenciát használ, így a zavarás kockázatának mértéke minimális és a wi-fi hálózatot sem terheli. Az egyes elemek igazi hálózatot képeznek, azaz nemcsak továbbadják a kiadott utasítást, de az állapotukat is visszajelentik a központi egységnek. Összesen 200 db egység lehet a hálózatban. A Z-wave kommunikációs szabvány nyitott, azaz a különböző cégek készülékei gond nélkül illeszthetőek a rendszerbe. Számos európai és amerikai cég gyárt eszközöket, a gondot csak a kontinentális szabványok eltérése jelenti.

A kétirányú kommunikáció és a központi egység programjai lehetővé teszik, hogy az egyes eszközök ne is álljanak fizikai kapcsolatban egymással. Tehát egy Z-Wave lámpakapcsoló nem is kell, hogy ugyanarra az áramkörre legyen kötve, mint a Z-Wave izzó. Az áram ugyanis csak a működésükhöz kell, a kapcsoló valójában fizikailag nem szakítja meg az áramkört.

Hogyan működik? Például egy kapcsoló átkapcsolásakor a Z-Wave egység - ami vagy egybe van építve a kapcsolóval vagy a dobozban külön van hozzákötve - lejelenti az állapotváltozást a központi egységnek a rádiófrekvenciás hálózaton, ami utasítja a kapcsolóval összepárosított lámpát szintén rádiófrekvencián keresztül, hogy bekapcsoljon-e, vagy sem.

Egyes esetekben a kapcsolónak nincs is szüksége elektromos hálózatra mert a benne lévő elemről üzemel, szélsőséges esetben még elem sincs benne, hanem a kapcsoló megnyomása generál annyi áramot, ami elég a jel elküldéséhez. Ez utóbbi kapcsolók bárhova felragaszthatóak, illetve hordozhatóak.

Ez sajnos jelentősen leszűkíti a kínálatot, hiszen a német cégek például nem fognak a csekély brit piac számára eszközöket gyártani és vesződni a brit szabványokkal és engedélyeztetéssel, mikor még a kontinentális Európa sincs telítve. Hetekig bújtam a különböző honlapokat leírások, használati útmutatók és kapcsolási rajzok után kutatva, hogy párom azonnal szívbajt kapjon a tervezett rendszer árkalkulációját megpillantva. Újabb kutakodás és pár ügyfélszolgálatnak küldött e-mail után a karcsúsított rendszerre úgy tűnik igent mond. Főleg az győzte meg, hogy a rendszer darabonként bővíthető,  így nem egyszeri nagy költségről van szó. Már látom, hogy jövőre a születésnapokra és évfordulókra lámpakapcsolókat és reléket ajándékozunk egymásnak. A következő részben bemutatom a tervezett rendszert és a termékeket.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.