Beköltözés...

...avagy mit nem csinál beköltözéskor egy igazi brit?

Míg odahaza az új lakó egy festéssel, esetleg felújítással kezdi a beköltözést, addig a britek gyakran merőben másként állnak a dologhoz.

Kezdjük azzal, hogy beköltözéskor nem fecsérlik az idejüket felújítással és festéssel, méghozzá nagyon egyszerű okból: A kiköltöző lakó valószínűleg már megtette helyettük. Mivel a lakásért vagy házért kérhető árat mindenféle módon maximalizálni akarják, ezért az a szokás terjedt el, hogy kiköltözés előtt felújítják az ingatlant. Na olyan nagyon komoly munkára azért nem kell gondolni, a lényeg az, hogy minimális pénz ráfordítással a lehető legnagyobb hatást érjék el. Ráköltenek mondjuk 3000 fontot, az árat meg megemelik 10000 fonttal.

Ezzel a logikával csak az a probléma, hogy így senki sem saját magának és a saját ízlése szerint újítja fel, hanem a lehető legsemlegesebb módon, nehogy a jövőbeli lakót a fal színe riassza el. Nem vicc, de házvásárlós műsorban volt olyan, aki a nappali falszíne miatt nem vett meg egy házat. Az, hogy egy délután alatt orvosolni lehetne a problémát, meg sem fordult a fejében. A vicc az, hogy sokszor miután felújították, akkor jönnek rá, hogy nem is kellene eladni, mert milyen jól néz már ki! Az új lakó meg persze nem fog szétverni egy éppen felújított lakást, szóval jópár évig azt használja, amit kap, hiába nem olyan a konyhabútor amit szeretne, meg nem ott van a konnektor, ahol neki jó lenne.

9073902720_bd12b6cb14_b.jpgEgy ilyen eladás előtti felújításnál a festés az alap, gyorsan megvan, olcsó és még a nem kívánt repedéseket és penészfoltokat is el lehet tüntetni a kritikus időszakra. Ha a konyhaszekrény is régi már, az is kap egy réteget, biztos, ami biztos. Vagy levakarják a régi festéket, hogy megint famintázatú legyen. Ha úgy adódik, még a fürdőszobai vagy konyhai csempe is kaphat egy vödörrel, semmi nem akadály. Videó erős idegzetűeknek itt.

A másik olcsó beruházás a padlószőnyeg csere, a vásárláshoz nagyon gyakran ingyenes lerakás jár, így anyagárból el van tüntetve számos borfolt. Mivel mindent ezzel borítanak, a lakás jelentős része újul meg párszáz fontból, amiben a régi szőnyeg elvitele is benne van.

A húszéves sütőt sem lehet már mutogatni ugye, ezért kiköltözés előtt vesznek egy újat, persze a legolcsóbbat, mert úgysem ők használják majd. Hogy csak felül van benne fűtőszál? Semmi gond, gyönyörű úsztatott piskótát lehet benne sütni. Hogy az milyen? Hát olyan, hogy a teteje már barna és ropogós, míg az alja még folyik. Egyik karácsonykor egy ilyen sütőben egybe csirkét akartunk sütni, a végén az lett, hogy félidőben meg kellett fordítani és onnantól sejhajjal felfelé sült.

Miután az ingatlan gazdát cserélt, az új lakó átveszi a kulcsokat, bebútorozik és kész. Apropó, kulcsok. Felmérések szerint a beköltözők kétharmada még arra is lusta, hogy zárat cseréljen. Pedig ahhoz a zárhoz nemcsak az előző tulajnak, de akár több ingatlanügynökségnek is lehet kulcsa. Dehát itt teljesen máshogy állnak a biztonsághoz. Hevederzárat, biztonsági ajtót még sehol nem láttam, igaz nem is érdemes nagyon beruházni rá, mivel akkor inkább az ablakon fog belépni a tolvaj.

Na hát a mi lakásunk előző tulajdonosa nem ez a típus, semmit nem csinált, azonkívül, hogy két év alatt olyan szinten lakta le a lakást, hogy az hihetetlen. De nem is gond, mert így nyugodt szívvel esünk neki az átalakításoknak, melyekről a Lakásfelújítás sorozatban számolok be.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.