Lakásvásárlás a Brexit árnyékában...

...avagy mennyire fogjuk megbánni?

A Brexitről már sokan sokfelé sokmindent írtak, én a szavazás másnapján ideglevezetésként egy igen részletes e-mailt küldtem ismerősöknek, hosszan taglalva az okokat és okozatokat. Akit érdekel, itt elolvashatja. Most csak érintőlegesen térnék ki rá, hiszen mégiscsak ez adja a cikk témáját.

27266638814_ae68fb15c7_b.jpgElőször is szögezzük le, hogy a Brexit még el sem kezdődött, csupán egy népszavazás volt róla. Mivel azonban ennek eredménye determinálja a tényleges Brexitet és a hatások máris érződnek, ezért sokan egybemossák a kettőt. A Brexit hivatalosan akkor kezdődik, mikor a kormány kérvényezni fogja Brüsszelben a kilépési eljárás lefolytatását.

Persze a font árfolyam és a cégek részvényei a 99% valószínűséggel bekövetkező esemény miatt már most leestek. Az elején volt egy hirtelen esés ami konszolidálódott, jelenleg kicsit stagnál az árfolyam. Teljesen amatőr becsléseim szerint újabb esés fog bekövetkezni amint a parlament ténylegesen elindítja a folyamatot, majd az azt követő két-három évben, amíg az elválás tart, minden tárgyalási eredményre igen érzékenyen fog válaszolni a pénzügyi világ. Sovány vigasz, de a választások miatt ideiglenesen az USA dollár is esett a többi valutához képest, így a fonttal szemben gyengült. Üdv a gödörben, USA.

Persze ilyen körülmények között elsőre logikus gondolat, hogy ne vegyünk lakást, mert ki tudja mi lesz, esik a font árfolyama, hazaküldik a bevándorlókat, stb. Mi mégis belevágunk és elmondom, mik az egyes feltevések elleni érveink.

Ingatlanárak lezuhannak

Talán ez a legijesztőbb ami történhet, hiszen ha leesik az ingatlan ára, akkor benne ragad az ember, miközben tovább kell fizetni a törlesztőrészletet. Nos, nekünk is eszünkbe jutott, aztán végigondolva a történetet, a következőre jutottunk. Mivel mi jóval több, mint minimális önerővel vágunk bele, hatalmasat kellene zuhannia az áraknak ahhoz, hogy a lenyelt veszteségen kívül ténylegesen beragadjunk és ne tudjuk eladni az ingatlant.

27302476153_70f2270d80_b.jpgRáadásul ez csak azoknak a befektetőknek rémálom, akik nem itt élnek. Aki ugyanis azért vesz lakást, hogy éljen benne, azt nem érdekli az ingatlan ára. Egyrészt azért, mert még így is jobb a saját hiteledet fizetni, mint albérletet, másrészt meg azért, mert ha be is következik, nemcsak a saját ingatlan ára, hanem mindegyiké le fog esni. Tehát ha másikba akar költözni az ember, a sajátomért kevesebb pénzt kapok ugyan, de venni is kevesebbe fog kerülni. Ez fordítva is igaz, az ingatlanpiac igazi nyertesei sem azok akik benne élnek. Az, akitől a lakást megvesszük, szintén másik lakást keres és hiába emelkedett a saját ingatlanjának az ára 30%-ot az elmúlt két évben, ezzel nincs előrébb, mert az általa kinézett ingatlan ára is felment.

Elértéktelenedik a font

És akkor mi van? Amíg nem akarja kivinni az ember a pénzt az országból, addig teljesen mindegy, mennyit ér más devizában. A Brexit szavazás éjszakáján - mint ahogy írtam az e-mailben - két millió forintot vesztettünk az árfolyamesés miatt. De ez csak elméleti veszteség, sosem volt reális elgondolás, hogy visszaváltjuk forintra a megtakarításunkat. Eddig csak idegesített, hogy a bankszámlánkon állt a pénz, mostantól ingatlanban fog állni és nekünk dolgozik, mert nem albérletet fizetünk. Akármilyen keveset is fog pénzben érni, a futamidő végén fizikálisan lesz egy saját lakásunk, ami még mindig jobb, mint az elértéktelenedett pénz.

Hazaküldik a külföldieket

sticker_375x360.pngNem eszik olyan forrón a kását. Ha ezt meg is lépnék, akkor is csak lassan mehetne végbe a folyamat, ugyanis a külföldi munkavállalók nélkül teljes szektorok válnának működésképtelenné. Nem csak pincér és építőipari munkás, de nővér, orvos, mérnök és IT szakember is van itt szép számmal külföldről. Akármennyire is erősnek hiszik a gazdaságukat a britek, pillanatok alatt roggyanna meg ha ezek az emberek távozni kényszerülnének.

Aztán meg számoljunk csak. A kiválási procedúra minimum két év, amit jelen állás szerint 2017 márciusban fognak elkezdeni. Ha az a csoda meg is történik, hogy két év alatt tényleg lezárul, az 2019 március. Hat év itt töltött és ledolgozott év kell az állampolgársághoz, az vígan meglesz addigra mindkettőnknek és egyszerre fogjuk élvezni a brit és uniós jogokat.

Elveszítjük a munkánkat

Számításaink szerint akkor is tudnánk fizetni a törlesztő részletet, ha egyikünk tartósan munkanélküli lenne. Rövid ideig volt már ilyen és nem mentünk csődbe, az albérlet díja pedig ugyanannyi volt, mint amennyit ezután fogunk fizetni a hitel után.

Jelen állás szerint kicsi az esély, hogy a Brexit miatt megszűnne a munkahelyünk, mivel mindketten nemzetközi cégnél dolgozunk, akik az európai piacon kívül jelen vannak az Egyesült Államokban, Közel- és Távol-keleten is. Nem mondom, hogy az igazgatóknak felhőtlen volt a mosolya a szavazás után, de mostantól más piacokra fókuszálnak.

Ha mégis mindketten elveszítjük a munkánkat, akkor eladjuk a lakást és máshol próbálunk szerencsét.

Ezek együtt következnek be

Ha a fentiek együtt következnek be, akkor így jártunk. Nyilván erre van esély, hiszen ezek összefüggő események, de mindenre nem lehet felkészülni. Ha amiatt omlik össze az ingatlanpiac mert hazaküldik a külföldieket és kevesebb lesz a lakás iránti igény valamint tovább gyengül a font és munkanélküliség is emelkedni fog, csak az vígasztalhat, hogy nem mi leszünk az egyetlenek, és nem is mi leszünk a legrosszabb helyzetben.

Végre saját

Ezekkel szemben ott van az, hogy végre lesz egy saját lakásunk. Ha akarom átfestem a falat, fúrok fel egy plusz polcot, kicserélem a kanapét vagy éppen átcsempézem a fürdőszobát - megtehetem. Ha az ember benne él a lakásban, akkor az értéke másodlagos, hiszen nem kereskedni akarok vele, hanem használni.

Ha összehasonlítom az albérlettel, akkor húsz év múlva  - akármennyit is ér - lesz egy ingatlanunk Londonban. Lehet, hogy bukunk rajta, de fizikailag a miénk lesz. Ha el akarunk költözni, eladjuk, és a kapott pénzből továbbállunk.

Ha albérletben élünk húsz évig, akkor tényleg nem kell aggódnunk az ingatlanpiac miatt, viszont a történet végén ugyanúgy zsebre dugott kézzel állunk ott, mint az elején. Maximum annyit nyerünk, amennyit a hitel törlesztőhöz képest lecsökkent albérleti díjon spórolunk az ingatlanpiac megroggyanása után. Ha tartósan megroggyan. A 2008-as válság után lezuhantak ugyan az árak, de a világvége elmaradása után úgy lőttek ki megint, hogy öröm volt nézni.

A Brexit azért ennél egy kicsit kisebb katasztrófa, főleg, hogy már most látszik, hogy a külfüldi befektetők aránya átrendeződik ugyan de nem feltétlenül csökken. Ahogy kivonulnak a Távol-keletiek, úgy jelennek meg az Egyesült Államokból jövők. Az tény, hogy nagy a bizonytalanság, de lesz ami lesz, akkor is lesz egy saját lakásunk.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.