Lakáskeresés 5.

...azaz már közel a vég

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy az ügyvédek elkezdték a papírmunkát. Csak azt tudom mondani róluk, amit a Cobra 11 introja: "...tempójuk halálos".

Kicsit olyan, mintha mindkét oldal ügyvédjének ez lenne az első lakásvásárlási ügye. Nem képesek összeszervezni dolgokat és kihasználni a várakozási időket, hogy addig mással haladjanak. Ráadásul a mi ügyvédünkön azt éreztük sokszor, hogy amint van egy papír amire várni kell, boldogan söpörte félre az egész ügyet, ahelyett, hogy aktívan rugdosta volna azt, akire vár.

Kicsit 22-es csapdájaként nem feszült meg az ügyvédünk - és gondolom a másik fél ügyvédje sem - mert úgy volt vele, hogy ha nem biztos, hogy összejön az adás-vétel, akkor feleslegesen nem fektet bele sok munkát. De ha nem fektet bele munkát, nem is jön össze ugye a dolog. Még jó, hogy párom tartotta mindenkivel a kapcsolatot, mert én már az első héten le akartam ugatni a fejüket.

Mint időközben megtudtuk, a szerződés aláírása eddig egyelőre egy szokatlan és még itt sem mindig kért papír hiánya miatt csúszik.

Ahogy már írtam, itt a lakásvásárlás tulajdonképpen hosszútávú lízingszerződést jelent a freehold tulajdonossal. Ez azt jelenti, hogy egy lakás esetén igazából a "bérlő" átadja a bérleményt egy másiknak, aki a helyébe lép. Viszont valamilyen okból kifolyólag az eladó freehold tulajdonossal kötött lízingszerződésében benne van, hogy ehhez a cseréhez ki kell kérnie a freehold tulajdonos beleegyezését (Licence to Assign), enélkül a lakást nem lehet eladni. Ez a kitétel az ügyvédünk szerint szokatlan magánszemélyek esetén, valószínűleg csak újabb pénzbevételi forrás, mert persze ezt nem ingyen osztogatja a freehold tulaj.

stack-of-paper-png-paper_stack_1.pngMondjuk az első gondolatom az volt, mi van, ha megtagadja ennek a papírnak a kiadását? Benne ragad az ember a "saját" lakásában?? Hiszen ez a kitétel a mi szerződésünkben is benne lesz. Ilyen apróságokon itt nem szoktak fennakadni, a mi ügyvédünk sem zavartatta magát. Ha nem tetszik, nem kell lakást venni.

A nagyobb gond az, hogy ennek a papírnak a beszerzését nem tartotta fontosnak az eladó ügyvédje, hiába hívta fel rá a mi ügyvédünk a figyelmét. Így ez a nyomorult papír lett a sarokpontja az egész ügynek.

Persze az eladó ügyvédje azon a véleményen van, hogy mi csak írjuk alá a szerződést, aztán majd meglesz ez a papír is. Errről sem mi, sem az ügyvédünk nem akar hallani. Mi már csak azért sem, mert az ügyvédünk továbbküldte a teljes pakkot átnézésre (szerződés, szerződés kiegészítés, search eredmények, freeholderrel kötendő szerződés, földhivatali papírok, stb.) és egy roppant izgalmas egész estés olvasgatás után körülbelül harminc kérdésünkre várjuk a választ az ügyvédünktől. Amíg hivatalosan az eladóra várunk, legalább van időnk olvasni és nem rajtunk áll a dolog. Persze szűkös az idő, mert az eladó meg az ő lakását építő befektetőt kell, hogy nyugtatgassa és hitegesse folyamatosan.

A papír meg csak nem akar jönni, mivel annak a következő utat kell bejárnia: A tervezetet az eladó ügyvédje elküldte a mi ügyvédünknek, aki átjavította, majd visszaküldte az eladó ügyvédjének. Az elküldte a freeholder ügynökének, az a freeholdernek aki aláírta, majd ő vissza az ügynökének, az az eladó ügyvédjének, aki elvileg küldi a mi ügyvédünknek. És ezt mind postán keresztül. Nos, most úgy néz ki a dolog, hogy az eladó ügyvédje az eredeti és nem a mi ügyvédünk által javított példányt küldte erre a túrára, szóval ha meg is érkezik, akkor sem lesz tökéletes. Ha szerencsénk van, nem kell újrafutni a kört, hanem módosítható lesz az első példány. Ja, és mindezt postán keresztül, őrület.

Persze az eladó ügyvédje elkezdte hibáztatni a mi ügyvédünket, hogy azért hiusúl majd meg az egész ügy, mert ő feleslegesen ragaszkodik ehhez a papírhoz és készüljön rá, hogy majd neki kell megmagyarázni az ügyfeleinek, azaz nekünk. Ekkor udvariasan felhívtuk a figyelmét, hogy talán lenne szíves a tetves papírról kideríteni, hogy hol jár, ahelyett, hogy hibáztatni kezd másokat. Főleg annak fényében, hogy az ő dolga lett volna ezt a kört lefutni hetekkel ezelőtt.

Jelenleg itt tartunk és szorít az idő, mert az eladó új lakását nem tartják a végtelenségig, mielőbb látni akarják az aláírt szerződést. Szóval most vagy-vagy a történet állása, a következő részre kiderül, lesz-e Greenwichben lakásunk.

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.