Deszka...

...avagy a szabvány kerti terasz

Egy régebbi bejegyzésben a kis vörös ördögökről volt szó (értsd: tégla), de most egy másik megfejthetetlen rejtély nyomába eredünk, ez pedig nem más, mint a terasz burkolat.

3429161806_c1d9ed2eed_z.jpgIgen, a terasz burkolat. Hogy mi ebben a különleges? Nos, több dolog is. Először is az, hogy itt fából van. Ez már önmagában is meglepő egy olyan országban, ahol rengeteget esik az eső. Mikor jópár évvel ezelőtt Magyarországon is megjelentek a fa burkolatok a kerti burkolólapok között, kicsit kétkedve fogadtam, hogy a fa deszkákat le lehet kezelni úgy, hogy aztán sem az eső, sem a nap, sem a fagy nem árt neki.

Nos, ez ebből a cikkből sem fog kiderülni, mert aki ismeri az angolokat, az már tudja, hogy ők aztán nem az a törődős-pepecselős fajta. Szóval nem igazán gondolkodnak, hogy mi lesz azzal a szerencsétlen deszkával pár év múlva, csakazértis deszkából van mindenhol a terasz burkolat (decking). Persze karbantartás, meg gondozás az smafu.

45_decking_boards.jpgAmikor lerakják le is pácolják, dehát az annyi, mint halottnak a csók. Főleg, hogy azt minden évben meg kellene ismételni de ugye...

Az első pár évben jól néz ki, aztán még elfogadható, de legkésőbb öt év múlva már csak a moha imádja, az angoloknak viszont a szelektív látását hidegen hagyja. Ekkorra sok öröm nincs benne, a mohától zöld, a csapadéktól feketére szineződik, a fagytól meg elkezd szálkásodni és hasadni. Ezután még pár évig inkább nem mennek ki a kertbe, majd inkább az egészet lecserélik.

A másik különlegesség az, hogy a téglákhoz hasonlóan ebből is csak egy félét gyártanak. Tudom, hihetetlen, de gyakorlatilag egy 65 milliós lakosú ország szinte kizárólag egy fajta deszkát használ. A kocsma teraszon, a lakópark erkélyen, a hátsó kertben, mindenhol. Ez ugyanolyan védjegyük, mint a kis tégla. Utána fogok nézni, van-e rá szabvány, hogy csak ezt a bordázott profilt lehet használni, mert máshogy nem fér a fejembe, hogy lehet mindenhol ugyanolyan a deszka. Lehet, hogy létezik egy deszka maffia, ami a kezében tartja a piacot?

oak_balcony_03b.jpgMondjuk tény, hogy ez jelentős mértékben leegyszerűsít pár dolgot. Otthon, ha ki kell pótolni, vagy javítani a burkolatot, szinte lehetetlen megtalálni az eredeti gyártóját. Itt viszont az ember bemegy a barkácsboltba, ellavírozik a faáru osztályra és az első deszka jó is lesz. Telefonon sem kell sokáig egyeztetni a színt, gyártási kódot, stb. "Csókolom, kerti deszka van? Akkor jó, megyek érte!"

A recés minta a tetején sokat segít abban, hogy lehetőleg minél több víz álljon meg a felületén minél több ideig. Télen prímán beleragad a hó és jó nehéz lelapátolni vagy leseperni. Azt meg mindenki képzeletére bízom milyen príma, mikor a bordákban lévő víz megfagy és ráadásul a fagyás következtében ki is duzzad a bordából. Volt szerencsém hozzá. Szerencsére nem zakóztam el rajta, de szerencsétlenkedtem egy darabig a lapáttal és a seprővel mielőtt feladtam.

A felgyújtásától csak az tartott vissza, hogy nem saját ház volt. Mivel sohasem a földre fektetik, hanem egy szintén fából épült, magasított keretre, enyhe mosollyal az arcomon azon méláztam, milyen gyorsan lángra tudna kapni, hiszen praktikus módon alulról is kapna levegőt...

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.