Ingatlan árak Londonban

...avagy hogyé' az annyi?

Kicsit beszéljünk arról, ami talán mindenkit érdekel: az ingatlan árakról. Mivel az ország igen nagy kiterjedésű és mind földrajzilag, mind társadalmilag igen tagolt, nem mennék bele a régiók elemzésébe, koncentráljunk a londoni árakra. Akit érdekelnek más árak, eljátszadozhat a Rightmove ingatlanportál keresőjével. Most pedig tessék leülni és ellazulni, mielőtt belemegyünk a részletekbe.

London nemcsak az ország fővárosa, de egy kicsit a világé is. Vezető gazdasági-, divat- és ipari központja a világnak, csakúgy, mint New York vagy Szingapúr. A világ minden tájáról érkeznek üzletemberek, sztárok, milliomosok, hogy itt éljenek és dolgozzanak. Bizonyos körökben "illik" rendelkezni egy londoni ingatlannal, másoknak szimplán azért van, mert sokat utaznak ide az Egyesült Államokból, a Közel- vagy Távol-keletről.

Ez persze meglátszik a belvárosi ingatlan árakon is, amiken mi kis emberek már csak nevetni vagy sírni tudunk. Itt már rég nem osztanak lapot olyanoknak, akiknek állása van és nem cége. Na jó, egy-egy igazgatói poszt is belefér egy világméretű cégnél.

st_john_s_lodge_regent_s_park.jpgMég két ötös lottó megnyerése esetén is lenne olyan városrész ahol labdába sem rúghatna az ember. Itt van olyan kerület, ahol párosával parkolnak a Bentley-k és a Rolls Royce-ok a garázsokban és csak a teniszedző jár Mercedessel vagy Porscheval. Viszont bármikor összefuthat az ember a Brunei szultáni család valamelyik tagjával (a képen a házuk), Madonnával vagy a világbank elnökével. Mondjuk ha én megnyerném az ötös lottót, eszembe nem jutna itt ingatlant venni, vannak a világnak sokkal jobb helyei is.

Általános igazság, hogy minél távolabb megy az ember a belvárostól, annál olcsóbbak az ingatlanok. Persze ezt súlyozni kell számos módosító tényezővel, mint például a legközelebbi vasútállomástól való távolsággal, a folyópart vagy híres épületek távolságával. Itt minden apró tényező be van árazva. A legfontosabb talán a közlekedés minősége. Ha a hármas zónában lakik az ember, de onnan csak lassú vonattal lehet bejutni a városba, ugyanannyiba fog kerülni az ingatlan, mint az ötös zónában lévő, gyorsabb közlekedéssel rendelkező ház, mínusz a drágább vonat bérlet miatti extra kiadás. Tehát a "távolabb" nem feltétlenül távolságban értendő és a ház árak sem a távolsággal arányosan csökkennek.

Amivel viszont nem nagyon kell foglalkoznunk, az a lakások műszaki állapota. Természetesen a drágább ingatlanok esetén kicsivel minőségibb anyagok kerülnek beépítésre, de pl. szigetelést vagy dupla üveges ablakot hiba lenne elvárni. A belvárosban hiába kerül háromszor annyiba egy lakás, a fűtési rendszer, a szigetelés és a nyílászárók ugyanolyan csapnivalóak, mint máshol. Nem véletlenül mondja az angol, hogy egy ingatlan esetén három dolog számít: "location, location, location". Ez annyit tesz, hogy csak ez különbözteti meg az ingatlanokat.

Kezdjük a vizsgálódást a belváros kiemelt pontjain. Ezekhez nekünk sok közünk nincs, de érdekességként megemlítem, hogy a top ingatlanok a legfelkapottabb helyeken 20-30 millió font körül mozognak, ez átszámolva 7-10 milliárd Ft. Ehhez az ötös lottót is sorozatban kellene megnyerni. Akiknek ezeken a helyeken van ingatlanja, minden hónap egy ötös lottó nyeremény. Ezek persze hatalmas lakások vagy házak, teletolva márvánnyal, gránittal, esetleg arannyal meg kristállyal.

Az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért a továbbiakban nézzük meg, mennyibe kerül egy három hálószobás lakás a különböző kiragadott helyeken. Ismét mondom, rengeteg tényező befolyásolja az árakat, ezek csak nagyságrendek. Forintra átszámításhoz 350 HUF/GBP árfolyamot vettem figyelembe.

89770_not120034_img_00_0000.JPGAz igazán menőnek számító részeken, azaz Westminster környékén vagy a Holland Park jobb részein 750 ezer fonttól indulnak az árak és 15 milliónál állnak meg. Knightsbridgeben hasonló a helyzet, de ott nem ússzuk meg 1.25 millió font alatt. Ez minimum 263 és 437 millió Ft, a plafon 5.25 milliárd forint plusz az apró. Az árak a kerületen belüli elhelyezkedéstől, az emelettől és a kilátástól is nagyban függenek.

A kettes zónában Islingtonban már 500 ezer fonttól elérhetőek lakások, igaz, az alsó határ környékén lévők nem túl bizalomgerjesztőek. A felső határ 4 millió font. Ez már csak 175 millió és 1.4 milliárd forint közötti kiadást jelent. Brixtonban kicsit lentebbről, 350 ezer fonttól indulnak az árak és egészen 1 millió fontig másznak fel. Ez forintban 122 és 355 millió forintot jelent. Mint látható, egy kerületen belül még az ugyanolyan méretű lakások  ára is nagyon szóródik.

Kicsit kijebb haladva a hármas zónában Tottenham Hale vagy Seven Sisters környékén már potom 350-500 ezer fontért, azaz 122 és 175 millió forintért miénk lehet a kiszemelt lakás. Ezek a környékek már az elérhető kategóriák, ha az embernek jól fizető állása, minimum 40-50 ezer font kezdőtőkéje van és elég ideje a nyugdíjig a törlesztésre.

Nehéz meghúzni a határt London körül, hiszen teljesen egybe van épülve a környező kisebb városokkal. Kicsit olyan, mint otthon a Balatonpart néhány része, ahol ugyan vannak településtáblák, de gyakorlatilag egy egybefüggő lakott övezetről beszélhetünk. Talán a hármas-négyes zóna ahol véget ér maga London, de ezt már csak azért is nehéz megmondani, mert a zónák a tömegközlekedés szempontjait követik, nem a közigazgatási határokat.

Ettől kijebb haladva már kevésbé csökkennek a lakásárak. Gyakorlatilag minden olyan hely, ahonnan London ingázható távolságra és időre van, a londoni árakat tükrözi. Sőt, egy idő után a csökkenést ellensúlyozza a vidéki környezet, melyet szintén megfizettetnek az ingázókkal. Elmondható, hogy jellemzően 300-400 ezer font alatt nem lehet kapni három hálószobás lakást, vagy ha igen, nem lesz benne köszönet. Vagy a közlekedés lesz pocsék, vagy a környék és az ott lakók, vagy az épület állapota. Vagy ezek tetszőleges kombinációja.

Ezek az árak önmagukban sokkolóak, még akkor is, ha körülbelül 3-4-szeres szorzóval számolunk az otthoni fizetésekhez képest. A félreértések elkerülése végett senki ne hasonlítsa össze az otthoni vidéki házakat a londoni lakásokhoz. Londoni belvárosi lakást a budapesti belvárosival, itteni vidéki házat az otthoni vidéki házakhoz tessék hasonlítani.

nv_buildings.jpgRáadásul ha családban gondolkodunk, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy itt olyan elképesztően drága az óvoda vagy a bébiszitter, hogy ha egyik szülőnek nem diplomás munkája van, lehet olcsóbb lesz otthon maradni, mint kifizetni a "megőrzést". Ez azt jelenti, hogy egy fizetés marad minden másra. Így pedig spórolni vagy fizetni a törlesztőrészletet elég necces.

De az igazán megdöbbentő, hogy egy két hálószobás ház alaphangon 150-200 ezer fontból felépíthető. Vidéken ilyen árban is vannak az ingatlanok. Liverpoolban a panel házakat nem számítva 100 ezer fonttól indulnak a lakások, 500 ezer fontért már tengerre vagy öbölre néző panoráma is jár. Leedsben ugyanez a helyzet, itt a felső kategóriához hatalmas méretű kert jár. Manchester dettó, itt a top kategória egy új építésű épület tetején lévő két emeletes lakás (a képen).

 

Ha tetszik az oldal, jelöld meg követésre a blog.hu-n, így mindig láthatod ha új cikk jelenik meg. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a blog Facebook oldalát, ahol már a cikkek megjelenése előtt fent van egy emlékeztető, továbbá a cikkek is megosztásra kerülnek. Lájkolja, kövesse, meg barátkozza mindenki, hogy ne maradjon le egy bejegyzésről sem.